Column: Resomeren

Column: Resomeren

Wat er na overlijden met het stoffelijk overschot gebeurd is per regio historisch gezien grotendeels bepaald door omgevingsfactoren.

In een warm klimaat waar een lichaam al snel ontbindt zal relatief snel uitgevaren worden. In rotsachtige gebieden met veel hout is het verbranden van het dode lichaam voor de hand liggend. Maar als hakken in de grond geen optie is en hout schaars, zoals boven de boomgrens in de Himalaya gebergte, wat dan?
Hier koos men voor een heel bijzondere uitvaartvorm; de  hemelbegrafenis. Het levenloze lichaam wordt op een speciale plek, door een gespecialiseerd persoon in delen aan de gieren opgediend. 

In Nederland zijn er wettelijk drie uitvaartopties vastgelegd: begraven, cremeren en het ter beschikking stellen aan de wetenschap.

Cremeren is vandaag de dag de meest gekozen uitvaartvorm.
Maar er doemt een nieuwe uitvaartvorm aan de horizon: resomeren. Hierbij wordt de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur afgebroken, totdat er een kleine hoeveelheid wit poeder overblijft. In de VS en Canada wordt dit al aangeboden en is momenteel de milieuvriendelijkste uitvaartvorm. In Nederland wordt onderzocht of de wetgeving  zal worden aangepast.

Riet en ik werken graag mee het milieu zo min mogelijk te belasten. We houden deze ontwikkeling nauw in de gaten.